Prezentace projektů rekonstrukce HW a modernizace SW Městského kamerového systému (MKS) pro odbornou veřejnost

28. 11. 2022 | Prevence

Dne 28.11.2022 se na pozvání vedení města Svitavy uskutečnila ve velké zasedací místnosti MěÚ Svitavy na ulici T. G. Masaryka 35 prezentace dvou právě dokončených projektů prevence kriminality s názvy Rekonstrukce HW a modernizace SW MKS Svitavy. Projekty v celkovém rozsahu cca 1,1 mil Kč finančně podpořilo státní účelovou dotací Ministerstvo vnitra ČR celkovou částkou ve výši cca 580 tis. Kč. Prezentace se účastnili kromě vedení města Svitavy (starosty i obou místostarostů), tiskové mluvčí, velitele MP Svitavy, koordinátora prevence, správce MKS a několika pracovníků MěÚ, kteří byli nápomocni při přípravě projektu také zástupce firmy Synet Svitavy, zajišťující servis a rozvoj metropolitní datové sítě, okresní státní zástupkyně, ředitel ÚO PČR Svitavy včetně svého zástupce a několika pracovníků pověřených zpracováním analýz směřujících k vyšetřování trestné činnosti.

Záměrem uvedených projektů bylo zvýšení efektivity MKS, který je ve městě systematicky budován po dobu 23 let. Účelu bude dosaženo prostřednictvím efektivnějšího vyhodnocování záznamů z více než 125 kamer umístěných ve všech částech města. K uskutečnění projektu bylo nezbytné zcela obměnit prakticky všechna doposud používaná technická zařízení, která zajišťují chod kamerového systému. Konkrétně se jednalo například o pořízení čtyř nových kapacitních výpočtových serverů, datového uložiště, aktivních prvků pro přenosy dat a klientských stanic. Na nich je implementován specifický vyhodnocovací a analytický software Ateas v aktuálně nejvyšší dostupné verzi Unlimited využívající umělé inteligence v podobě tzv. neuronové sítě. Dodavatelem HW i SW byla firma OR CZ Moravská Třebová, která předložila v rámci výběrových řízení nejnižší cenové nabídky. Instalace proběhla v průběhu října a listopadu 2022.

Nově pořízené technické vybavení umožní vyhledávat protiprávní jednání přispívat nejen k prevenci, ale také k okamžité reakci nebo vyšetřování bezpečnostních složek. Zařízení bude využívat na minimálně dvou pracovištích ÚO PČR Svitavy a na jednom pracovišti MP Svitavy prostřednictvím vyhrazeného a šifrovaného síťového propojení mezi těmito bezpečnostními složkami.

Instalovaný SW umožňuje například stálé službě městské policie monitorovat aktivně konkrétní veřejná prostranství nebo jejich části s definicí alarmových stavů na prostranstvích, objektech nebo jejich částech, způsobu užívání veřejných prostor, nestandardních projevech činnosti nebo chování uživatelů – občanů, návštěvníků, klientů nebo zákazníků apod. PČR systém umožňuje časově úsporně s maximální přesností vyhledávat podezřelé osoby podle řady tzv. markantů – barev, tvarů, velikostí, registračních značek apod. a zpětně prokázat nebo připravit důkazy ke konkrétnímu protiprávnímu jednání. Do budoucna rostoucí význam bude mít rekonstrukce a modernizace MKS také pro stále složitější a náročnější usměrňování dopravy na území města. Systém například dokáže počítat i třídit podle data, času, směru a dalších podrobností údaje o projíždějích nebo parkujících vozidlech apod.

Všichni přítomní shlédli od správce MKS z MP Svitavy vybrané funkcionality a velmi ocenili jejich přínos jak pro prevenci, okamžitou reakci, tak pro konkrétní vyšetřování. Vedoucí Okresního státního zastupitelství ve Svitavách zdůraznila neocenitelný význam výstupů z MKS i při řešení závažných trestných činů. S pomocí záznamů z MKS je práce vyšetřovatelů, žalobců i soudců mnohem rychlejší, kvalifikovanější a v konečném důsledku i spravedlivější. Důkazy jsou ze záznamů zcela zřejmé a průkazné. Ředitel ÚO PČR ocenil nejen technickou vyspělost systému, ale i jeho celkovou koncepci zapadající do systému práce v celém bývalém okrese Svitavy, kde příslušný SW Ateas v nižších verzích využívají i Moravská Třebová nebo Jevíčko. Policii tento způsob spolupráce a koordinace s městem Svitavy i dalšími městy a obcemi výrazně zefektivňuje způsoby policejní práce.

Všichni přítomní se shodli, že s pomocí obou projektů došlo k možnosti efektivně vykonávat preventivní činnosti monitoringu ze strany MP i PČR Svitavy a předcházet trestné činnosti, případně minimalizovat způsobené újmy občanům nebo škody na majetku. Současně byli vytvořeny předpoklady pro další rozvoj systému směřujícího k zajištění bezpečí a bezpečnosti nejen občanů města, ale také celého regionu.

Každoročně bude systém kvantitativně i kvalitativně vyhodnocován, ale již dnes je zřejmé, že se stal aktivníma očima v práci bezpečnostních složek. Neméně důležitá je skutečnost vyplývající z průzkumů veřejného mínění, v nichž je zaznamenávána i vysoká míra důvěry v kamerový systém mezi občany.

Zpracoval: PhDr. Erich Stündl, koordinátor prevence kriminality MěÚ Svitavy
Foto: Mgr. Kateřina Kotasová, tisková mluvčí města Svitavy